Konserter

Nytt för i år är att festivalens konserter flyttar ut i slottsträdgården vid Gränsö Slott med Västerviks underbara skärgård bakom artisterna. Vid regn hålls konserterna i Magasinet.

Onsdag 3 augusti kl. 10.00

”miniDiscovery” – Camerata Nordica Chamber Ensemble

Familjekonsert, fri entré

Ett personligt och spännande möte med de professionella musikerna i Camerata Nordica. De spelar levande musik på nära håll så man praktiskt taget känner vinddraget från stråken och presenterar sig själva, sina instrument och några av musikhistoriens mest framstående verk. Dessutom passerar moderna dataspelsklassiker och skräckfilmsmusik samtidigt som en hel liten djurpark paraderar förbi.

Onsdag 3 augusti kl. 13.00 

”Sommaroktett” – Camerata Nordica Chamber Ensemble

F. Mendelssohn – Stråkoktett i e-moll op. 20
Gliére – Stråkoktett i D-dur op. 5

Konserten öppnas med Mendelssohns berömda stråkoktett från en tid då stråkkvartetterna dominerade repertoaren och oktettgenren var relativt ny. I manuskriptet skrev Mendelssohn att ”samtliga instrument skulle spela som om det vore en symfoni”.

Reinhold Gliére står för musiken iden andra avdelningen av programmet. Han representeras med en av sina tidigaste och sällan spelade kompositioner som får anses vara en gömd och delvis glömd juvel. Hans mentor vid tiden, den respekterade och lärde kritikern professor Sabaneiev, skrev att ”Oktetten är ett utmärkt arbete som bevisar att Gliére var ypperligt kvalificerad att hantera större kammarensembler. Oktetten imponerar genom sin fylliga resonans och mästerliga instrumentbehandling. Gliéres melodier är fyllda av känsla och emotion, fin klang och nobla harmonier”.

Onsdag 3 augusti kl. 19.00 

”Spirit of Swedish jazz” – Fredrik Lindborg Trio & Stråkkvartett

Fredrik Lindborg, saxofoner och basklarinett
Martin Sjöstedt, bas
Daniel Fredriksson, trummorDaniel Migdal, violin
Henrik Naimark Meyers, violin
Ylvali McTigert Zilliacus, viola
Amalie Stalheim, cello

Musik av Lars Gullin och Georg Riedel

Fredrik Lindborg trio tillsammans med en stråkkvartett skapar sagolikt vacker musik med mycket glädje, ett stänk av svenskt vemod och ovanpå det, ett amerikanskt sväng. En av våra största musiker genom tiderna, Lars Gullin, spelade och komponerade främst inom jazzen men han behöll även en fot i den klassiska musiken och folkmusiken. Denna unika blandning lyfts fram i arrangemangen som huvudsakligen har skapats av Fredrik Lindborg.

Trion, som i andra sammanhang kallas för LSD (Lindborg, Sjöstedt & Daniel) är en av Sveriges mest progressiva jazzgrupper och har turnerat på många håll i världen. De är kända för sitt enastående samspel där bandet låter som en röst. Bland de som hyllar trion kan till exempel nämnas Jason Marsalis, och även den store Sonny Rollins har utryckt sin uppskattning av LSD. Stråkkvartetten består av toppmusiker som alla regelbundet är solister med olika orkestrar och konstellationer på de stora scenerna, inte bara i Sverige utan även internationellt. Trion och kvartetten bildar tillsammans en enhet som ger den svenska jazzen nya dimensioner.

Torsdag 4 augusti kl. 13:00

Egna låtar och visor – Sanna Hogman

En solokonsert med en av Västerviks stoltheter där Sanna framför egna låtar och visor.

Torsdag 4 augusti kl. 17.00 

Lindborgs stråk

Daniel Migdal, violin
Henrik Naimark Meyers, violin
Ylvali McTigert Zilliacus, viola
Amalie Stalheim, cello

Stråkmusikerna i gruppen är något utöver det vanliga och här hör ni dem utan jazzarna. Vi får se vad som bjuds, det kan bli kvartetter, kanske någon duo eller solostycken? Världsklass blir det i vilket fall.

Torsdag 4 augusti kl. 19.00  

”Sväng, lättja, allvar, glädje, vemod…” – LSD (Lindborg, Sjöstedt & Daniel)

Fredrik Lindborg, saxofoner och basklarinett
Martin Sjöstedt, bas
Daniel Fredriksson, trummor

”I Enjoyed it” – Sonny Rollins
+ + + + + (femma) – DIG
”impressive recording”, & ”a pleasure from start to finish” – All about jazz, James Pearse
4/5 in Downbeat – Michael Jackson

Som vanligt är LSD på ett brinnande spelhumör! Det diaboliska svänget, glöden, glädjen, vemodet…ja allt vad LSD är måste få träffa publiken. För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelartillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg.