Artister

Peter Friis Johansson, piano

Peter är annorlunda. Hans glödande spel och känsla för subtil klanglig variation, förenat med förmågan att se oväntade konstnärliga samband och utifrån dem skapa raffinerade musikaliska idéer har gett honom epitet som ”nyansernas konung”, ”ljudmagiker” och ”fullblodsgeni”. Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener, vunnit tävlingar i högsta internationella konkurrens och samarbetat med flera av vår tids största tonsättare.
Vid sidan om sin solistverksamhet är Peter en passionerad kammarmusiker som engagerar sig i långtgående samarbetsprojekt med bland andra Andreas Brantelid och Jakob Koranyi. Med Emil Jonason bildar han duon Emil&Peter vars nuvarande projekt ’Worst of Emil&Peter’ sömlöst blandar musik med andra scenkonster. I samma utveckling pekar Peters soloprojekt ’the Final Frontier’, en konsert med science fiction-tema som genom modern teknik uppdaterar pianorecitalen till en konstform skapad för 2010-talets moderna människor.

Läs mer: https://www.peterfriisjohansson.com/

Karin Haglund, piano

Karin har sedan sin debut i Stockholms Konserthus etablerat sig som en av Sveriges mest mångsidiga och eftertraktade pianister. Hon har turnerat i Europa, USA och Sydamerika, och våren 2006 verkade hon som ’Artist in Residence’ vid the Banff Centre of the Arts i Kanada. Sedan 2008 samarbetar Karin med Kungliga Operan i Stockholm för vilka hon producerar och framför föreställningar som riktar sig till barn och ungdomar. Hon är även eftersökt som romansinterpret och framträder regelbundet med den svenska sångareliten.

Svenska Barytontrion

Ensemblens mål är att presentera Haydns barytontrios – musik för en instrumentbesättning Haydn nära nog är ensam om. Svenska Barytontrion framför musik – Komponerad under 1760 och – 70-tal, tillägnad fursten Nicolaus Esterhazy som inte bara hade Haydn som hovkompositör, utan även spelade baryton med förtjusning. Det finns 126 stycken triosonater att välja bland.

Göran Danielsson, viola da gamba

Göran är utbildad musiker med viola da gamba vid Det Fynske Musikkonservatorium i Odense, och Akademie für alte Musik, Bremen. Han har varit knuten till bl. a Ensemble Mare Balticum i Kristianstad, Børups disciple i Århus för att nämna några ensembler. Även gästspel som solist med Drottningholms barockensemble. Utöver det har Göran även presenterat solorepertoar för viola da gamba från 1500-talets mitt till sent 1700-tal. Har även CD – och Radioproduktioner bakom sig.

Igor Viktorovich, viola

Igor föddes i Sibirien och studerade vid konservatoriet i St Petersburg. Spelade i St Petersburgs filharmoniska orkester innan han 1998 flyttade med familjen till Sverige. Anställdes först i Musica Vitae och året därpå till Jönköpings Sinfonietta. Medlem i Junekvintetten sedan 2006.

Håkan Molander, cello

Sedan 1988 har Håkan varit medlem i Junekvintetten och solocellist i Jönköpings Sinfonietta. Innan dess turnerade han med Swedenborgkvartetten i många länder, var solocellist i Tibor Vargas Kammarorkester och var medlem i Stockholms Barocktrio. Studier på Musikhögskolan i Stockholm och senare två år på Royal Academy of Music i London samt två år med William Pleeth.

Läs mer: https://www.barytontrion.com/

Henrik Naimark Meyers, violin

Henrik är född 1989 i Malmö och är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Universität Mozarteum, Salzburg och för professor Ulf Wallin vid Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”, Berlin.

Som violinist har Henrik Naimark Meyers mottagit flera nationella utmärkelser från Kungliga Musikaliska Akademien, däribland ”Järnåkerstipendiet”, och givit konserter på olika platser i Europa och i USA. Det stora intresset för kammarmusik har tagit honom till musikfestivaler på olika ställen i världen och sedan våren 2016 är han även konstnärlig ledare för kammarmusikkollektivet ”Naimark & Friends”.

Viktor Olaus Nygård, viola

Viktor är uppvuxen i Härnösand. Han är verksam som musiker, arrangör och marknadsförare. Han har studerat altfiol på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Edsbergs Musikinstitut, Leipzig musikhögskola och Det Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Viktor har studerat för bland andra Malin Broman, Lars Anders Tomter och Tim Fredriksen. 2010 startade han sin första kammarmusikfestival i Härnösand och driver nu tre kammarmusikfestivaler och en operafestival i Sverige. På festivalerna spelar bland andra ensemblen Sveriges Kammarsolister som bildades 2010. Viktor bor sedan tre år i Vasa och studerar marknadsföring på Svenska Handelshögskolan. Sedan 2017 är han anställd som violast/altviolinist i Vasa Stadsorkester Han arbetar även som pressansvarig på Korsholms Musikfestspel och som marknadsförare på Vaasa Baroque.

 

Josef Alin, cello

Josef är född 1995 i Stockholm, uppvuxen i en musikerfamilj och började spela cello vid 6 års ålder. Efter studier vid Musikskolan Lilla Akademien i Stockholm för Ulrika Edström flyttade han hösten 2014 till Berlin för att studera vid Universität der Künste för Prof. Jens Peter Maintz. Efter fyra år i berlin studerar han för närvarande masterutbildning vid Edsbergs musikinstitut i för Torleif Thedéen och Jakob Koranyi. Josef har dessutom flitigt deltagit i masterclasses runtom i Europa för erkända cellister.

Han är mottagare av ett stort antal stipendier i Sverige och pristagare i nationella såsom internationella tävlingar. Senast vann han 1a pris vid “Rubinstein International Cello Competition” i Düsseldorf.